فهرست مطالب

دانشور پزشکی - پیاپی 97 (اسفند 1390)

نشریه دانشور پزشکی
پیاپی 97 (اسفند 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/16
  • تعداد عناوین: 9
|
  • شهلا قنبری، فرشته مجلسی، محتشم غفاری، محمود محمودی مجدآبادی صفحه 1
    مقدمه و هدف
    سواد سلامت، ظرفیت کسب، پردازش و درک اطلاعات اساسی و خدمات ضروری برای تصمیم گیری های مناسب در زمینه سلامت است که عنصری مهم در توانایی یک زن برای شرکت در فعالیت های ارتقای سلامت و پیشگیری برای خود و کودکانش محسوب می شود. هدف از این مطالعه، بررسی سطح سواد سلامت زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بود.
    روش کار
    در مطالعه ای مقطعی (cross sectional) از نوع توصیفی- تحلیلی (Descriptive- Analytical)، 240 نفر از زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی با استفاده از پرسش نامه سواد سلامت عملکردی بالغان بررسی شدند.
    یافته ها
    میانگین سنی شرکت کنندگان (1/5±) 7/27 سال و میانگین سال های تحصیل (3/3 ±)6/10 سال بود. 30 درصد افراد مورد مطالعه، سواد سلامت ناکافی، 6/24 درصد سواد سلامت مرزی و 4/45 درصد سواد سلامت کافی داشتند. سواد سلامت ارتباطی معنی دار با محل دریافت خدمت (47/24 =2 12د‡«>، 001/0p<)، سطح تحصیلات (16/90 =2 12د‡»>، 001/0p<) و سن (86/21 =2 12د‡«>، 005/0=p) شرکت کنندگان داشت. بر اساس معادله رگرسیونی تحصیلات (41/9=t، 001/0p<)، سن (56/2-=t، 011/0=p) و شاغل بودن (01/2=t، 045/0=p) پیش بینی کننده امتیاز سواد سلامت بودند.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که سواد سلامت محدود مشکلی شایع در زنان باردار تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی است. از آنجا که سواد سلامت محدود می تواند مانع از درک صحیح پیام ها و توصیه های بهداشتی شود، ضروری است که کارکنان بهداشتی از روش های موثر انتقال اطلاعات برای این افراد استفاده کنند.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، زنان باردار، آزمون سواد سلامت عملکردی در بالغان
  • فاطمه مرادی، شهناز مجرب، محمدرضا واعظ مهدوی، ابوالحسن احمدیانی، مهرداد روغنی، علیرضا دلشاد، تقی الطریحی صفحه 13
    مقدمه و هدف
    طبق مطالعات در جوامع انسانی و نیز مدل های آزمایشگاهی، فقدان عدالت، بروز نابرابری ها و بی ثباتی اجتماعی، آثاری سوء در سلامت افراد و جوامع داشته اند، اما به خوبی نمی دانیم که «آیا عدم ثبات اجتماعی، فقر غذایی و بی عدالتی و نابرابری در دریافت غذا می تواند تسریع کننده مرگ نورون ها و پیری زودرس هم باشد یا نه؟» در پاسخ به این پرسش با طراحی مدلی آزمایشگاهی آثار فقر غذایی و نابرابری در دریافت غذا همراه با عدم ثبات اجتماعی بر و تغییرهای هیستوپاتولوژیک و نیز روند پیشرفت کهولت سلولی در نرون های هیپوکامپ خرگوش سفید نیوزلندی بررسی و ارزیابی شد.
    مواد و روش کار
    48 خرگوش نیوزلندی به طور تصادفی به شش گروه تقسیم شدند و شرایط متفاوت اجتماعی در گروه ها در طی هشت هفته اعمال شد. پس از طی دوران «تفاوت های اجتماعی»، تجمع لیپوفوشین و آپوپتوز به عنوان معیارهای مهم از کهولت سلولی توسط رنگ آمیزی اختصاصی long Ziehl- Nelseen و نیز روش TUNEL بررسی شدند تا سرعت تجمع لیپوفوشین و آپوپتوز در سلول های هرمی هیپوکامپ ارزیابی شود؛ سطح کورتیزول سرمی نیز اندازه گیری شد.
    نتایج
    به کارگیری هم زمان شرایط فقر غذایی، نابرابری در دریافت غذا و عدم ثبات اجتماعی، ایجاد تغییرهایی آشکار را در تجمع لیپوفوشین در سلول های هرمی در مقایسه با گروه کنترل سبب شدp<0.005))؛ نتایج، همچنین نشانگر افزایشی معنی دار در میزان سلول های آپوپتوتیک نسبت به سلول های سالم در تمام گروه های تحت استرس نسبت به گروه کنترل بود (p<0.05)..
    نتیجه گیری
    یافته های بالا نشان می دهند که فقر غذایی، بی عدالتی در دریافت غذا و عدم ثبات اجتماعی به افزایش تجمع لیپوفوشین (به عنوان شاخصی از بروز استرس اکسیداتیو و پیری زودرس) در سلول های هرمی هیپوکامپ منجر شده، از این طریق، احتمال مرگ آپوپتوتیک آنها را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: عدالت، نابرابری اجتماعی، محرومیت غذایی، عدم ثبات اجتماعی، لیپوفوشین، هیپوکامپ، آپوپتوز
  • سید رضا عطارزاده حسینی، سید علی اکبر شمسیان، صادق عباسیان سقی، مهدی قهرمانی مقدم صفحه 24
    مقدمه و هدف
    تغییرهای نامطلوب نیم رخ چربی از عوامل خطر مرتبط با چاقی و اضافه وزن است که خطر ابتلاء به سندروم متابولیک، دیابت و بیماری های قلبی- عروقی را افزایش می دهد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق 19 دانشجوی پسر 19 تا 25 ساله به روش نمونه گیری در دسترس گزینش و به دو گروه روزه دار غیرفعال و فعال تقسیم شدند. برنامه ورزشی گروه فعال 14 جلسه بود که سه جلسه در هفته با شدت 50 تا 75 درصد ضربان قلب ذخیره و مدت 45 تا 60 دقیقه انجام شد. در چهار مرحله نمونه گیر ی خونی انجام گرفت. تغییرهای درون و بین گروهی داده ها به روش اندازه گیری تکراری تعیین و برای آن سطح معنی داری 05/0>P در نظر گرفته شد.
    نتایج
    با اینکه اثر روزه داری با و بدون فعالیت بدنی بر اندازه های آنتروپومتری تفاوتی معنی دار نداشت؛ اما یک ماه روزه داری با فعالیت بدنی سبب کاهش وزن، BMI، WHR و درصد چربی بدن شد. طی روزه داری نسبت TG/HDL و TC/HDL گروه فعال کاهش و با اتمام روزه داری این مقادیر به سطح اولیه برگشت. یک ماه روزه داری بدون فعالیت بدنی سطح TG، LDL وTG/HDL را به طور نامحسوسی افزایش داد. اثر هر دو مداخله روزه داری با و بدون فعالیت بدنی بر ضربان قلب استراحت، فشارخون دیاستول، سیستول، میانگین سرخرگی و هزینه اکسیژن میوکارد تفاوتی معنی دار نداشت.
    نتیجه گیری
    یک ماه روزه داری با فعالیت بدنی منظم، کاهش وزن، درصد چربی، WHR و BMI را سبب شده، از تغییرهای نامطلوب نیم رخ چربی جلوگیری کرده، احتمال ابتلا به سندروم متابولیک و آترواسکلروزیس را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: روزه داری، فعالیت بدنی، سندروم متابولیک
  • فرشاد اخوتیان، سحر شایگان، صدیقه سادات نعیمی صفحه 37
    مقدمه و هدف
    بیماری مزمن انسدادی ریوی (COPD) سبب تنفس سطحی، کاهش اکسیژن رسانی، ضعف عضلانی و کاهش فعالیت فیزیکی می شود که از علائم شایع آن، تنگی نفس و سرفه های مزمن همراه با خلط است. به رغم شیوع بالای این بیماری و نقش موثر فیزیوتراپی، عدم شناخت کافی و خلاء تحقیقاتی در این زمینه محسوس است. هدف این مقاله، مقایسه کیفوز توراسیک و ضخامت عضله دیافراگم بین زنان COPD و سالم است.
    مواد و روش ها
    20 بیمار زن COPD (رده دوم و سوم) بستری در بیمارستان) با 20 زن سالم، از نظر ضخامت دیافرا گم (توسط دستگاه سونوگرافی) و زاویه کیفوز (توسط خط کش انعطاف پذیر) مقایسه شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که قوس زاویه کیفوز در افراد بیمار کمتر از افراد سالم است (05/0 (p<. در خصوص ضخامت عضله دیافراگم، تفاوتی معنادار میان افراد سالم و بیمار مشاهده نشد، لیکن تغییر ضخامت دیافراگم، در افراد سالم حدود دو برابر افراد بیمار بوده است (05/0 (p<.
    نتیجه گیری
    حالت بشکه ای قفسه سینه بیماران COPD، کمتر بودن زاویه کیفوز در این بیماران نسبت به افراد سالم را توجیه می کند؛ همچنین افزایش درصد تغییرهای ضخامت دیافراگم در افراد سالم نسبت به بیماران نشان دهنده عملکرد بهتر دیافراگم در افراد سالم است که سبب آن شاید با کوتاه بودن عمق تنفس و فواصل تنفس ها در افراد بیمار توجیه پذیری باشد. نتایج این تحقیق را می توان در تنظیم پروتوکل درمان های دستی و ورزش های درمانی در بیماران COPD مد نظر قرار داد.
    کلیدواژگان: بیماری مزمن انسدادی ریه، کیفوز، دیافراگم
  • بهروز عبدلی، امیرشمس، پروانه شمسی پور دهکردی صفحه 46
    مقدمه و هدف
    هدف از تحقیق حاضر مقایسه تاثیر نوع تمرین (بدنی، ذهنی و ترکیبی) بر تعادل ایستا و پویای سالمندان زن 60 تا 75 سال بدون سابقه زمین خوردن بود.
    مواد و روش ها
    نمونه آماری این تحقیق را 45 نفر از سالمندان زن بدون سابقه زمین خوردن با دامنه سنی 60 تا 75 سال تشکیل دادند که به صورت تصادفی به سه گروه آزمایشی تقسیم شدند. در این تحقیق برای اندازه گیری تعادل ایستای سالمندان زن از آزمون شارپند رومبرگ (با چشمان باز و بسته) و برای اندازه گیری تعادل پویا از آزمون زمان برخاستن و راه رفتن استفاده شد. در مرحله پیش آزمون میانگین سه بار اجرای آزمون های تعادل ایستا و پویا برای تمامی آزمودنی ها ثبت شد. سپس تمامی آزمودنی ها به مدت 6 جلسه بر اساس پروتکل های تعیین شده تمرین و در پس آزمون که مشابه با مرحله پیش آزمون بود، شرکت کردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس یک راهه (ANOVA) و آزمون تعقیبی بونفرونی در سطح (P<0.05) استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد که بین عملکرد گروه ها در هر دو نوع تعادل ایستا (با چشمان باز و بسته) و تعادل پویا در مرحله پس آزمون تفاوتی معنی دار وجود دارد. آزمون تعقیبی بونفرونی نیز نشان داد بین عملکرد گروه ترکیبی (تمرین ذهنی- بدنی) با دو گروه دیگر تفاوتی معنی دار وجود دارد (0.05P<) و گروه تمرین ترکیبی (تمرین ذهنی- بدنی) نسبت به دو گروه دیگر در هر سه نوع آزمون تعادل عملکرد بهتری داشتند؛ همچنین عملکرد گروه تمرین بدنی نیز بهتر از گروه تمرین ذهنی بود (0.05P<).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های تحقیق حاضر می توان نتیجه گیری کرد که برای بهبود تعادل ایستا و پویا در سالمندان زن، از این روش تمرینی می توان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: زنان سالمند، بدون سابقه زمین خوردن، تعادل ایستا، تعادل پویا
  • مهرداد روغنی، توراندخت بلوچ نژاد مجرد صفحه 55
    مقدمه و هدف
    کورکومین دارای آثار ضد دیابتی و آنتی اکسیدانتی و تقویت کننده حافظه است؛ لذا هدف بررسی حاضر، تعیین اثر تجویز درازمدت آن بر یادگیری و حافظه موش سفید بزرگ دیابتی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، موش های سفید بزرگ به پنج گروه کنترل، کنترل تحت تیمار با کورکومین (50 میلی گرم بر کیلوگرم)، دیابتی و دیابتی تحت درمان با کورکومین (10 و 50 میلی گرم بر کیلوگرم) تقسیم شدند. هفت روز پس از تزریق استرپتوزوتوسین، کورکومین به مدت پنج هفته تجویز شد. برای بررسی یادگیری و حافظه، آزمون های اجتنابی غیر فعال و ماز Y به کار رفتند؛ درباره بافت هیپوکامپ، میزان مالون دی آلدئید نیز تعیین شد.
    یافته ها
    کاهش معنی دار تاخیر در حین عبور در موش های دیابتی (01/0p<) و دیابتی تحت تیمار با دوز پایین کورکومین (05/0p<) مشاهده شد و این پارامتر به طور معنی دار در گروه دیابتی تحت تیمار با دوز بالای دارو بیشتر از گروه دیابتی بود (05/0p<)؛ به علاوه، در صد تناوب در حیوانات دیابتی به طور معنی دار کمتر از گروه کنترل بود (05/0p<) و این پارامتر در گروه های دیابتی تحت تیمار با دوز بالای دارو بیشتر از گروه دیابتی بود (05/0p<)؛ همچنین، درمان با کورکومین در دوز بالا میزان مالون دی آلدئید را به صورت معنادار کاهش داد (05/0>p).
    نتیجه گیری
    تجویز دراز مدت کورکومین به میزان 50 میلی گرم بر کیلوگرم موجب تقویت توانایی نگهداری اطلاعات در انبار حافظه و به یادآوری آنها در حیوانات دیابتی شده، بهبود حافظه فضایی کوتاه مدت را به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: کورکومین، یادگیری، حافظه، دیابت قندی، استرپتوزوتوسین، پراکسیداسیون لیپیدی
  • بهروز حمزه، ندا ایزدی، پریسا نیازی، یحیی پاسدار صفحه 65
    مقدمه و هدف
    ارتباط چاقی مادران با نتایج حاصل از بارداری در مطالعات نشان داده شده است. عادات و الگوی مصرف مواد غذایی ممکن است نقشی مهم در ایجاد اضافه وزن و چاقی داشته باشند. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط الگوی مصرف و رفتارهای تغذیه ای با چاقی و اضافه وزن در زنان سنین باروری انجام شد.
    مواد و روش کار
    154 نفر از زنان با BMI بالاتر از kg/m225 به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و داده ها با استفاده از پرسش نامه های FFQ، الگوی مصرف و عادات غذایی جمع آوری شدند. ترکیب بدن با استفاده از دستگاه بیوالکتریک امپدانس اندازه گیری و اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS16 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین سن، وزن وBMI افراد مورد مطالعه، به ترتیب 4/7±8/37 سال، kg9/9±8/76 وkg/m2 7/3±6/31 بود. 3/27 درصد از این افراد WHR بیشتر و مساوی 85/0 داشتند وPBF 6/26 درصد آنها بیشتر و مساوی 40 درصد بود. با توجه به پرسش نامه عادات غذایی 6/76 درصد از افراد شرکت کننده امتیاز لازم را برای مصرف صحیح مواد غذایی کسب نکردند. ارتباط معنی داری میان مصرف مواد غذایی و BMI و درصد چربی بدن مشاهده شد(05/0>P)
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که الگوی مصرف مواد غذایی همراه با کاهش فعالیت بدنی از عوامل مهم افزایش وزن و چاقی در زنان مورد مطالعه بود. افزایش دانش وآگاهی های تغذیه ای همراه با ورزش می توانند در مبارزه با اضافه وزن و چاقی در کشورهای در حال توسعه موثر باشند.
    کلیدواژگان: عادات غذایی، اضافه وزن، چاقی، سنین باروری
  • دنیا صورتی جابلو، سید رضا عطارزاده حسینی، دلارام صیادپور زنجانی، امین احمدی، جلال منصوری صفحه 73
    مقدمه و هدف
    . کاهش نسبت هورمون های آنابولیک به کاتابولیک در زنان یائسه در کاهش حجم و قدرت عضلانی نقشی مهم ایفا می کند. از نسبت تستوسترون به کورتیزول به عنوان شاخص فشار تمرین استفاده می شود و افزایش این نسبت نشانگر هایپرتروفی و افزایش قدرت در پاسخ به تمرین است. هدف از تحقیق حاضر، مقایسه تاثیر یک جلسه تمرین مقاومتی و استقامتی بر نسبت تستوسترون به کورتیزول در زنان یائسه بود.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق 10 زن یائسه و سالم با میانگین سن 74/3±30 /54 سال و نمایه توده بدن 07/2±88/24 کیلوگرم بر مترمربع به روش جایگزینی متقاطع در سه برنامه تک جلسه ای جداگانه: 1) تمرین مقاومتی (3 ست ده تکراری از هشت حرکت با شدت 80 درصد یک تکرار بیشینه)، 2) تمرین استقامتی (45 دقیقه رکاب زدن روی دوچرخه کارسنج با شدت 60 تا 70 درصد اوج اکسیژن مصرفی) و 3) استراحت (گروه کنترل) شرکت کردند. مقادیر تستوسترون و کورتیزول سرم نمونه های خون قبل، بلافاصله و 15 دقیقه بعد از مداخله هر یک از سه برنامه جمع آوری و اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از روش اندازه گیری های تکراری تحلیل شدند و برای آزمون آنها سطح معنی داری 05/0>P در نظر گرفته شد.
    نتایج
    نتایج تحقیق نشان داد تغییرهای درون گروهی مقادیر نسبت تستوسترون به کورتیزول متعاقب یک جلسه تمرین مقاومتی افزایش معنی دار داشت (05/0>P)؛ اما تغییرهای بین گروهی معنی دار نبود. تغییرهای درون گروهی و بین گروهی نسبت تستوسترون به کورتیزول متعاقب یک جلسه تمرین استقامتی معنی دار نبود (05/0
    نتیجه گیری
    متعاقب یک جلسه تمرین مقاومتی و استقامتی، نسبت تستوسترون به کورتیزول در زنان یائسه تغییر معنی داری نیافت.
    کلیدواژگان: تستوسترون، کورتیزول، تمرین مقاومتی، تمرین استقامتی، زنان یائسه
  • امیرحسین حقیقی، هادی یاراحمدی، آرزو ایلدرآبادی، علیرضا رفیعی پور صفحه 84
    مقدمه
    گرلین و لپتین دو هورمونی هستند که در تنظیم تعادل انرژی و چاقی نقش دارند.
    هدف
    هدف تحقیق حاضر، بررسی اثر یک دوره تمرین هوازی بر سطوح سرمی گرلین و لپتین در مردان میانسال بود.
    مواد و روش ها
    20 مرد میانسال داوطلب شدند و به طور تصادفی به دو گروه تجربی (ده نفر) و کنترل (ده نفر) تقسیم شدند. پروتکل تمرین هوازی به صورت سه جلسه در هفته به مدت ده هفته بود. هر جلسه تمرین شامل دویدن نرم با شدت 65 تا 75 درصد حداکثر ضربان قلب و به مدت ده دقیقه بود. برای پیروی از اصل اضافه بار، در هر جلسه نیم دقیقه به زمان دویدن افزوده می شد به طوری که در جلسه آخر، زمان دویدن به 25 دقیقه رسید. قبل و بعد از دوره تمرینی، خون گیری انجام شد. داده ها با استفاده از آزمون t مستقل تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تفاوتی معنادار میان گروه کنترل و تجربی در میزان گرلین و لپتین سرمی وجود ندارد (P<0.05)؛ با این حال، انجام تمرین های هوازی باعث کاهش معنادار شاخص توده بدن، وزن بدن، نسبت محیط کمر به لگن، درصد چربی بدن و افزایش معنادار وزن بدون چربی و حداکثر اکسیژن مصرفی شد.
    نتیجه گیری
    می توان گفت انجام ده هفته تمرین هوازی، اثری مفید بر سطوح سرمی گرلین و لپتین در مردان میانسال ندارد؛ با این حال برای رسیدن به نتایج قطعی تر، انجام تحقیق هایی دیگر، ضروری است.
    کلیدواژگان: تمرین هوازی، گرلین، لپتین، تعادل انرژی، چاقی
|
  • Shahla Ghanbari, Fereshteh Majlessi, Mohtasham Ghaffari, Mahmood Mahmoodi Majdabadi Page 1
    Background And Objective
    Health literacy is “The degree to which individuals have the capacity to obtain, process, and understand basic health information and services needed to make appropriate health decisions”, that is an important element in woman’s ability to engage in health promotion and prevention activities both for herself and her children. The purpose of this study was to investigate the health literacy level of pregnant women in urban health centers of Shahid Beheshti Medical University.
    Materials And Methods
    In a cross-sectional study (a descriptive-analytical one), 240 pregnant women who received prenatal care from health centers were investigated using the test of Functional Health Literacy for adults.
    Results
    The mean age of the sample was 27.7 years (SD=5.1) and the mean age of education was 10.6 years (SD=3.3; range: 1-22). In addition, 30% of participants had low, 24.6% had marginal and 45.4% had adequate health literacy. Health literacy was significantly different by the location of the health centers (x2=24.47, df=6, p<0.001), age (x2=21.86, df=8, p<0.005), and education (x2=90.16, df=8, p<0.001). Based on the multiple regression, health literacy was significantly associated with level of education (t=9.41, p<0.001), age (t=2.56, p<0.011), and employment (t=2.01, p<0.045).
    Conclusion
    This study showed that limited functional health literacy is a widespread problem in pregnant women. Low health literacy may impair a patient’s understanding of health messages and advices, so health providers should use effective educational methods for people who have limited reading and writing abilities.
    Keywords: Health literacy, Pregnant women, Test of functional health literacy for adults
  • Fatemeh Moradi, Shahnaz Mojarab, Mohammad Reza Vaez Mahdavi, Abolhassan Ahmadiani, Mehrdad Roghani, Ali Reza Delshad, Taghi Altiraihi Page 13
    Background And Objective
    Based on both laboratory animal and human society studies, inequality in food intake and social instability has adverse effects on individuals and community health. However, it is not known whether social instability, food deprivation and food inequality affect neuronal death and premature aging in young animals. To address this question, the effect of food deprivation, food intake inequality with or without unstable social status was evaluated and histopathological changes in hippocampal pyramidal cells and aging process were investigated.
    Materials And Methods
    Forty eight Newzealand white male rabbits were divided into six groups and different social situations were applied to some groups during eight weeks. After the end of the period of the experiment, lipofuscin accumulation and apoptosis as main markers of aging were studied by long Ziehl Nelseen staining and the terminal deoxynucleotidyl transferase dUTP nick end labeling (TUNEL) assay in the hippocampal pyramidal cells, respectively. Serum cortisol level was also measured.
    Results
    The simultaneous application of the mentioned situations (i.e. food deprivation, social inequality and instability) caused a significant change in lipofuscin accumulation in the hippocampal pyramidal cells in comparison with the control group (p<0.005). The results also showed a significant increase in ratio of apoptotic to normal cells in all of the stressed groups compared with control (p<0.05).
    Conclusion
    These findings suggest that food deprivation, inequality in food intake and social instability can enhance the apoptosis rate of hippocampal pyramidal cells through increasing lipofuscin accumulation. Keywords:
    Keywords: Social instability, Food inequality, Food deprivation, Lipofuscin, Hippocampus, Apoptosis
  • Seyed Reza Attarzadeh Hosseini, Ali Akbar Shamsian, Sadegh Abbasian, Mahdi Gahremani Moghadam Page 24
    Background And Objective
    Inappropriate changes of lipid profile are associated with obesity and overweight and can increase the risk of diabetes, cardiovascular disease and stroke.
    Materials And Methods
    In this study, 19 male students aged 19-25 years were selected as volunteers. First they were divided into two groups: active fasting (n=9) and passive fasting (n=10). Active fasting group performed 14 sessions of exercise training. Three sessions per week with an intensity of 50 to 75 percent heart rate reserve (HRR) for 45-60 minutes was performed. Blood sampling was done at four stages. Data were analyzed by GLM-Repeated Measures (ANOVA) at a significance level of p<0.05.
    Results
    The effect of fasting with and without physical activity on anthropometric measures was not significantly different, but one-month fasting with physical activity decreased weight, BMI, WHR and percentage body fat (PBF). During the fasting, TG/HDL and TC/HDL ratios decreased in the active group and these values ​​returned to initial levels at the end of fasting. Levels of TG, LDL and TG/HDL in fasting group without exercise slightly increased. The effect of fasting, both with and without exercise on resting heart rate, blood pressure, diastolic, systolic, mean arterial and myocardial oxygen cost was not significantly different.
    Conclusion
    One-month fasting with regular physical activity reduces the weight, percent body fat, WHR and BMI and could prevent inappropriate changes of lipid profile and reduce the risk of atherosclerosis and metabolic syndrome.
  • Farshad Okhovatian, Sahar Shayegan, Sedighe Sadatnaeimi Page 37
    Background And Objective
    Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) causes shallow breathing, low oxygen, muscular weakness and reduced mobility. The most common symptoms of COPD is shortness of breath and a chronic cough with sputum. Despite the high prevalence of this disease and effective role of physical therapy, there is a noticeable lack of research in this area. Therefore, the purpose of this study was to compare the degree of thoracic kyphosis and diaphragm muscle thickness between females with COPD and healthy women.
    Materials And Methods
    In this study, 20 women with COPD (stages 2 and 3) and 20 healthy women were examined regarding some biomechanical and physiological parameters. Diaphragm thickness was determined using ultrasound and kyphosis angle was measured by flexible ruler.
    Results
    Kyphosis in healthy subject was less than healthy individuals (p<0.05). The diaphragm muscle thickness was not significantly difference between the two groups. But the diaphragm thickness changes in healthy individuals was about 2 times more than patients with COPD (p<0.05).
    Conclusion
    The resean for lower kyphosis angle in COPD patients could be due to their shape of chest. It also increases the percentage of diaphragm thickness change in healthy individuals (as compared to COPD) that shows their better diaphragm performance. Perhaps, short deep breath and intervals of breathing in patients are the result of this effect. These results can be considered for description of the treatment protocol of physiotherapy in patients with COPD.
    Keywords: Chronic obstructive pulmonary disease, Kyphosis, Diaphragm
  • Behrouz Abdoli, Amir Shams, Parvaneh Shamsipour Dehkordi Page 46
    Background And Objective
    The purpose of the present research was to examine the effect of practice type (physical, mental and mixed practices) on static and dynamic balance in elderly women at an age range of 60-75 years with no history of falling.
    Materials And Methods
    Statistical sample of this research study included 45 none falling elderly women at an age range of 60-75 years that were randomly divided into three experimental groups. In this research, the Sharpened-Romberg test (with eyes open and close) was used to measure the static balance and Timed-get up and Go test was used to measure the dynamic balance. In pre-test phase, the mean of three trials of dynamic and static balance tests performance was recorded for all participants. All participants were practiced in 6 sessions according to defined protocol, then, they were participated in post-test that was similar to pre-test. The data were analyzed by one way analysis of variance (ANOVA) and Bonferroni post hoc test at a significant level of p<0.05.
    Results
    The obtained findings showed that regarding performance (mental, physical and mixed), a significant difference exists between the static (with eyes open and close) and dynamic balance in post-test. Result of Bonferroni post hoc showed that mixed group has a significant difference versus the other groups (p<0.05) and subjects in the former group had a better performance than other groups. Furthermore, the performance of physical practice group was better than mental practice group (p<0.05).
    Conclusion
    According to the results of the present research, it could be concluded that for improvement of static and dynamic balance in elder women, practice method in specific programs is recommended.
    Keywords: Elder women, No history of falling, Static balance, Dynamic balance
  • Mehrdad Roghani, Tourandokht Baluchnejadmojarad Page 55
    Background And Objective
    Curcumin exhibits antidiabetic and antioxidant effect and memory augmenting property. This study was done to evaluate the effect of its chronic administration on the learning and memory of diabetic rats.
    Materials And Methods
    In this experimental study, Wistar rats were divided into 5 groups, i.e. control, curcumin-treated control (50 mg/kg), diabetic, and curcumin-treated diabetic groups (10 and 50 mg/kg). Curcumin was administered 7 days after streptozotocin injection for 5 weeks. For evaluation of learning and memory, passive avoidance and Y-maze tests were used. Level of malondialdehyde in hippocampus was also measured.
    Results
    STL significantly decreased in diabetic (p<0.01) and low-dose curcumin-treated diabetic (p<0.05) groups and this parameter was significantly higher in diabetic group receiving high-dose curcumin as compared to diabetics (p<0.05). Meanwhile, alternation percentage was significantly lower in diabetic group relative to control (p<0.05) and high-dose-treated diabetic group showed a significant increase in comparison with diabetic group (p<0.05). Meanwhile, high-dose curcumin significantly reduced level of MDA in diabetic group (p<0.05).
    Conclusion
    Chronic treatment with curcumin at a dose of 50 mg/kg could enhance the capability of consolidation and recall in diabetic animals and could improve short-term spatial memory in diabetic animals.
    Keywords: Curcumin, Learning, Memory, Diabetes Mellitus, Streptozotocin, Lipid peroxidation
  • Behrooz Hamzeh, Neda Izadi, Yahya Pasdar, Parisa Niazi Page 65
    Background And Objective
    Maternal obesity has been associated with pregnancy outcome. Dietary pattern and food consumption may play an important role in overweight and obese individuals. The objective of this study was to determine the relationship between dietary habits and obesity in women at reproductive aged in Kermanshah.
    Materials And Methods
    In this research study, 154 overweight and obese women (BMI>25 kg/m2) were recruited using convenient sampling method. FFQ and dietary habit questionnaires were used for dietary data collection. Body composition was assessed using bioelectric impedance (Plusavis 333) and data was analysed by SPSS16.
    Results
    The mean age, weight and BMI were 37.8+7.4 years, 76.8+9.9 kg and 31.6+3.7 kg/m2, respectively. In addition, 27% of participants had WHR and percentage of body fat (PBF) more than maximum cut-offs for women (0.85 and 40%, respectively). The results showed that 76.6% of subjects had non-healthy eating dietary habits. There was significant relationship between the amount of food consumption and BMI and PBF (p<0.05).
    Conclusion
    Our findings suggest that changing food consumption patterns, coupled with decreasing physical activity, directly contribute to overweight and obesity. Nutrition awareness and education campaigns, combined with exercise, seem to be most promising to combat the obesity pandemic in developing countries.
    Keywords: Dietary Habits, Overweight, Obesity, Reproductive age
  • Donya Sourati Jabloo, Seyed Reza Attarzadeh Hosseini, Delaram Sayadpour Zanjani, Amin Ahmadi, Jalal Mansouri Page 73
    Background And Objective
    Reduction of the anabolic to catabolic hormones plays an important role in muscle loss and strength reduction in post-menopausal women. The ratio of testosterone to cortisol concentration (T:C) is used as indicative of the stress level imposed by the exercise. Increases in this ratio are responsible for hypertrophy and strength gain. The objective of the present study was to investigate the influence of a resistance exercise session and an endurance exercise session on T:C ratio in post-menopausal women.
    Materials And Methods
    In this cross- sectional research study, 10 elderly women (age=­54.3±3.74 years, BMI= 24.88±2.07 kg.m-2) participated in three protocols: 1) resistance protocol (1 session, 3 sets of 10 repetitions of eight exercises with %80 1RM), 2) endurance protocol (45 minutes of cycling at %60-70 Vo2Peak) and 3) rest protocol (control groups). Blood samples were taken before, immediately after and 15 minutes after the end of every protocol. Finally, the serum levels of testosterone and cortisol were measured and data was analyzed using GLM-repeated measures ANOVA at a significance level of p<0.05.
    Results
    Resistance group showed a significant increase in T:C ratio within the groups (p<0.05) but variations in T:C level were not significant between the groups. The difference of T:C levels were not significant within and between the groups in endurance exercise group.
    Conclusion
    The results showed that a single bout of resistance exercise and a single bout of endurance exercise do not acutely influence T:C ratio in post-menopausal women.
    Keywords: Testosterone to cortisol ratio, Resistance exercise, Endurance exercise, Post, menopausal women
  • Amir Hossein Haghighi, Hadi Yarahmadi, Arezu Ildarabadi, Alireza Rafieepour Page 84
    Background And Objective
    Ghrelin and leptin are two hormones involved in the regulation of energy balance and obesity. The objective of this study was to investigate the effect of a course of aerobic training on serum levels of ghrelin and leptin in the middle-aged men. Materials and
    Materials And Methods
    Twenty middle-aged volunteered males were randomly divided into experimental (n=10) and control (n=10) groups. Aerobic training protocol consisted of 3 sessions per week for 10 weeks. Each training session was a slow running trial with intensity of 65 to 75 percent of maximal heart rate for a period of 10 minutes. To follow the principle of overload, half-a-minute was added to each session, so that, at the last session the running time reached to 25 minutes. Before and after the training period, blood sampling was performed. Data were analyzed using independent t-test.
    Results
    There was no significant difference in serum levels of ghrelin and leptin between control and experimental groups (p<0.05). However, aerobic training significantly reduced body mass index, body weight, waist to hip ratio, and body fat percent and significantly increased the lean body weight and maximum oxygen uptake.
    Conclusion
    It can be deduced that 10-week aerobic training has no beneficial effect on serum levels of ghrelin and leptin in the middle-aged men. However, to achieve more conclusive results, further investigation is warranted.
    Keywords: Aerobic training, Ghrelin, Leptin, Energy balance, Obesity